Вимоги НАССР щодо контролю безпеки харчової продукції. Чи будемо дотримуватися?

 

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів за ініціативою Громадської спілки «Пест-контроль України» продовжує вести громадські слухання, під час яких спільно з громадою обговорюються впровадження нових законопроектів.

Зокрема, обговорювалось питання здійснення державного нагляду за виконанням суб’єктами господарювання принципів HACCP (вимоги щодо контролю шкідників).

Принципи НАССР для ринку харчових продуктів передбачають впровадження на всіх ланках українського ринку системи аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок. Робота проводитиметься у кілька етапів, залежно від виду діяльності та розміру підприємства.

Так, до 20 вересня 2017 року впровадження НАССР було обов’язковим для продукції, у складі якої є необроблені компоненти тваринного походження (боєнь, молокозаводів та підприємств із переробки й виробництва м’яса). Однак, уже до 20 вересня 2018 року систему НАССР повинні запровадити у себе виробники готової продукції, яка не містить інгредієнтів тваринного походження (кондитерські фабрики, компанії з переробки й виробництва фруктової та овочевої продукції). Малі підприємства цю вимогу повинні  виконати до 20 вересня 2019 року.

«У цьому процесі участь громадськості є неоціненною, і Держпродспоживслужба розраховує на її активність і допомогу», – підкреслив Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа.

Республіканська партія «ТРИБУНАЛ» переконана у важливості тісної взаємодії представників громадськості та органів влади для вирішення поточних питань при запровадженні НАССР. Крім того,  нашою Партією неодноразово піднімались питання щодо якості продуктів харчування в Україні. Ми наголошуємо на важливості освоєння Україною не тільки міжнародних стандартів у сфері продовольства, але й освіти та науки, адже ці галузі тісно пов’язані, тому їх вплив одна на одну незаперечний.